Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:13 19.04.24 
Природни науки
   >> Химия
*Кратък преглед

Тема Горене на пропан-бутан ???  
АвторKoko (Нерегистриран)
Публикувано13.11.06 07:42



1.Възможно ли е при горенето на пропан-бутан да се отдели СО? 2. Възможно ли е заедно с пропан-бутана Лукойл да комперсира и СО(все пак и той е горим газ).
Какво ме доведе в клуб химия с тези въпроси.Изполвам газов бойлер за къпане които се намира в самата баня,нямам аспирация(изгорелите газове остават в помещението,самата баня е около 5 кв.м.тип апартаменен бункер.Вчера 12.11.2006. по време на къпане почуствах замайване на което не обърнах особенно внимание.Обаче това замайване се увеличи и разбрах , че нещо не е наред.Излязох и това ме спаси.След това доста време имах симптомите на отряване с СО.Отпадналост, главоболие ,сърцебиене,сънливост,повръщане.Имам още един въпрос.Къде мога да проверя състава на бутилката?.Искам и да добавя ,че същият ден е напълних( имам и касов бон) и това за първи път ми се случва.Физически съм здрав и подобни гадории не ми се бяха случвали.Моля за вашето компетентно мнение .



Тема Re: Горене на пропан-бутан ???нови [re: Koko]  
АвторKoko (Нерегистриран)
Публикувано13.11.06 07:46



Забравих да добавя ,че по време на къпането изгасна за около 1;2 минути.Запалих с контолния пламък и тогава навярно е изтекъл неигорял газ обаче НЯМА ОБСОЛЮТНА НИКАКВА СПЕЦИФИЧНА МИРИЗМА НА ПРОПАН-БУТАНА.Благодаря на всички отзовали се.



Тема Re: Горене на пропан-бутан ???нови [re: Koko]  
Автор PerkinElmer (Aldrich)
Публикувано13.11.06 09:00



Здравейте!

Много малко вероятно е при горенето на пропан-бутан при условията, които вие описвате да се получи непълно горене и това да доведе до СО. Да се компресира СО е изключено.
Отговорът на въпроса ви е друг.
Получили сте отравяне с СО2 (въглероден диоксид). Аспирация нямате, явно и куминът ви не работи добре или просто поради колебливото атмосферно налягане "връща". Това е и причината (най-веротно) за прекъсване на горенето.
Симптомите, които описвате са характерни за отравяне с въглероден диоксид. При него има няколко стпени на интоксикацията и първата е подобна на наркоза. Заради това сте почувствали замайване. Същият ефект се наблюдава и сега, през зимата, когато пътуват много хора в препълнен автобус на градски транспорт без отворени прозорци. В един момент на повечето пътници им се приспива и започват да се прозяват. Същото се е случило и при вас - кислородът в помещението е намалял значително в резултат на горенето и в същото време се е натрупал достатъчно въглероден диоксид.

Оправете си аспирацията задължително. Защото ако бяхте колабирали или ако не бяхте вие, а малко дете щеше да е по-страшно, тъй като СО2 е тежък и се концентрира в по-ниските слоеве. Та ако бяхте припаднали и няма човек около вас - досещате се.

Поздрави,
Р.Е.
Ако все пак искате да сте сигурен и ако това не се е случило перди повече от два дни - посетете някоя от двете токсикологични клиники в София и помолете да ви направят анализ на карбоксихемоглобин (ако сте от София, разбира се).



Тема Re: Горене на пропан-бутан ???нови [re: Koko]  
Автор Epaтocтeн (ентусиаст)
Публикувано13.11.06 09:18



При горенето на каквато и да е органича материя (бензин, дизел, хартия, пропан-бутан, метан и пр.) се отделя вода, СО2 (частично се отделя и СО), азотни оксиди, серни оксиди и фосфорни оксиди. Последните оксиди често се пренебрегват, защото са в малко количество, особено ако се изгарят газови горива, но при горене на животинска материя, дървесина и течни петролни горива, тогава те осезателно присъстват в изгорелите газове.
В твоя случай, ако горенето е пълно, т.е. условията на горене са перфектни, тогава би се отдело само вода и СО2. Обаче, бъди сигурен, че в банята ти условията на горене са далеч от идеалните. Ето какви са проблемите ти, свързани в подобен бойлер:

1- Горенето, бързо изконсумира кислорода в банята (кубатурата е малка) => кислороден глад;
2- При горенето, в банята ти влизат вода, СО2 и СО => кислороден глад;
3- Намаляне кислородното съдържание в банята, чрез изместването му от въздушната смес, вследствие на постоянен внос на други газове (СО2, СО и водни пари) => кислороден глад.
Аналогичен ефект като от точка 3 е и случая, когато се пусне горещ душ в банята. Отделилите се водни пари променят съотношението на другите газове във въздуха, респ. съдържанието на кислорода се намаля. Друг подобен случай е и изтичането на газ в затворено помещение. В този случай хората в помещението не се отравят от самия газ (той е безвреден), а се задушават от "разреждането" на кислорода, вседствие на увеличаващото се количество на изтичащия газ. Все едно си предстви да имаш чаша с Кока-Кола, в която постоянно наливаш вода ..... колата ще се разреди.

Така че въобще не се учудвам, че ти е станало лошо. Не мога да си представя, как може да се измисли такъв бойлер, без да е включен към комин. Но не забравяй, че дори газовете да се отвеждат в комина, то консумацията на кислород за горенето няма как да я предотвратиш и кислородното съдържание в банята ще ти намаля......е, поне вредните газове няма да влизат вътре


А иначе да се компримира СО заедно с пропан-бутана е невъзмжно. СО се втечнява при доста по-високи налягания.


Когато ветровете са бурни, има опасност да попадне песъчинка в окото ни. Нека пазим зрението си.

Редактирано от Epaтocтeн на 13.11.06 09:50.



Тема Re: Горене на пропан-бутан ???нови [re: Koko]  
Автор Epaтocтeн (ентусиаст)
Публикувано13.11.06 09:25



Дали ще е изгаснал или няма да е изгасна, ако газовете влизат в помещението е почти едно и също. Вредата е една и съща. Сигурно ти е странно, но е така. Горливите газове (пропан-бутан, метан) не са токсични, те са почти инертни за тялото ни, но навлизането им в помещението разрежда кислорода и се получава кислороден глад и после унес, заспиване и удошаване.

Когато ветровете са бурни, има опасност да попадне песъчинка в окото ни. Нека пазим зрението си.


Тема Re: Горене на пропан-бутан ???нови [re: Epaтocтeн]  
Автор ИзyмeнМодератор (Ненормален)
Публикувано13.11.06 18:46



Отравянето с CO е доста сериозен проблем. Иначе симптомите - зачервяване на кожата, чувство на страх. Газът в бутилките е течен, почти невъзможно е да е смесен с въглероден оксид. Непълно горене също е възможно, но тогава трябва да се образуват доста сажди, а и да се усеща миризмата на веществото добавено към газа.

Най-важното е невидимо за очите.




*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.