• 1
  • 2
Тук ще поместим информация за всички статии които искате да напишем.
Йордан
Локално отопление с пропан-бутан или твърдо гориво?
просто минавам
не се грей на газ ще ти излезе солено, пробвал съм.най-евтино е на въглища, ама е голяма хамалогия и мърсотия
гост
Положителни страни на пропан - бутана :
1. Много високо калорично гориво .
2. Позволява потребяване според индивидуални потребности.
3. Индивидуалното отчитане е в абсолютни единици, които се мерят с несложни и не скъпи уреди. Не си зависим от съседи.
4. Удобно за ползване - уредите на газ са с високо КПД.
5. Осигурява отопление+ битови потребности (топла вода и готвене)

Отрицателни страни.
1. Следва да се инвестира за закупуването на газово оборудване (мисля около 2500 лв на жилище). Трябва да се намери място за това оборудване.
2. Не се предлага навсякъде.
3. Инвестицията за докарване на мрежа до потребителя е много голяма, работи се на концесия и това значи, че потребителят винаги ще си има работа с партньор - монополист.
4. Скъпо е - мисля, че умишлено се разпространява подвеждаща информация, че е евтино. Евтино е в развитите страни на база на високите им доходи. У нас не е. Преди време срещнах вестникарска информация, че в Пазарджик (един от първите газифицирани градове) хората масово са се отказали от природната газ.
5. Уредите за пропан-битан не могат да се използват директно на природна газ.
6. Опасно е. (Има и други мнения.)
Отоплението с инверторен климатик е по евтино от отопление с природн газ.Съседите ми си вкараха газ преди 3 години през зимния сезон не падаха под 250лв на месец за 110кв.Аз съм в същия апартамент и с 3броя климатици плащах 180лв.
Мишо
1. Избираш евтин енергоносител - твърдо гориво и го ползваш: или в евтино огнище /печка, камина и т.н./ с ниско КПД, или пък в котел с прилични условия на горене /по-високо КПД/ съответно и по- скъп.
2. Използваш ел. енергия за някаква термопомпа.
Най- евтиния вариант е климатик - с риск ако е много евтин на студеното да не топли.
По- скъпия и сигурен е с термопомпа, но за да е ефективна ти трябва достъп до природен източник с постояна температура: подпочвени води с голям дебит или пък тръби закопани дълбоко в земята и т.н. Общо взето сложен и скъп вариянт с дълъг срок на откупуване.
гост
Котела на твърдо гориво е оферта. Купи си Атмос, който е пиролизен и се зарежда веднъж на ден, гори дърва и остава малко пепел. Цена малко над 4000 лв.
Арата
Независимо какво гориво използвате много важен за крайния резултат /затоплянето на помещениято/ е топлоизолацията на жилището и наличието на дограма.
Все пак /може би съм параноик, но/ във връзка със спирането на блоковете в Козлодуй, лично аз се насочвам към дублиране на елктричество и газ /напр инвертор + газово котле/. И си търся малък UPS за компа :D
Bobby - специалист
Ако си търсиш нов UPS виж това:
http://www.mostbg1.com/most/Item.aspx?itemid=29601
ако е на старо виж това:
http://dalavera.net/read.php?97,66982 дано още е активна.
http://www.comexgroup.com/forums/index. ... ntry208355
Йордан
Благодаря за отговорите, но с климатик и камина съм пробвал.Интересуват ме мнения за отопление с котле на пропан-бутан или твърдо гориво, но от хора който пряко ги ползват и имат реални впечатления.
Аз използвам от няколко години този начин на отопление.Сменил съм 2 камини,така че имам наблюдения.
Верно е,че КПД при камините е много по-нисък от този на котлите,но като бюджетно решение е по-приемливо.Важен е обема на водната риза,както и обема на радиаторите,които ще се захранват.Обема на водната риза трябва да е по-голям от този на радиаторите.Желателно е да се използват алуминиеви радиатори,понеже при тях топлообмена е много по-бърз и обема им е сравнително малък-200-300 милилитра на ребро(при височина 50 см.)или 200 вата на ребро.Тук е важно да кажем за цената на радиаторите-15-18 лв. на ребро-не е ниска,но инвестицията си струва-практически са вечни.Може да използвате и панелни(ламаринени) радиатори,които са по-евтини,но не толкова трайни.Най-нежелателни са чугунените,понеже обема им е голям.Не се заблуждавайте-чугунените изтиват веднага след като изгасне камината,понеже водата циркулира непрекъснато.Сами можете да изчислите колко ребра да поставите в зависимост от помещението.След това изберете мощността на водната риза на камината.В помещението,където е камината може да не се поставя радиатор,освен ако не е много голямо.Използвал съм и серпентина в бойлера и по този начин подгрявам и него(ако е необходимо се спира потока към него и се дозагрява на ток).При едноетажно разположение на помещенията е необходимо да се монтира и циркулационна помпа.Аз имам Grundfos-цена около 120 лв.Тръбите са PVC с алуминиева вложка(продават се на кангал).За малка система е достатъчно да се ползват 16мм. понеже имат по-голяма ппроводимост(16мм. PVC = 1/2 поцинкована) по проводимост на вода.PVC тръбите с алуминиева вложка са за предпочитане,понеже издържат на 90 градуса и до 20 атмосфери налягане.Цената на метър тръба е около 2,20 - 2,50 лв.Преходите от PVC към метал са малко по-съпото в инсталацията - единия (зависи от прехода) е 2-3 лв.,но колкото по-малко връзки има,толкова по-малко ще използвате.
Обобщение- инвестицията с камина,помпа,тръби, преходи и 2 радиатора е около 1000-1200 лв.Естествено,много по-добър вариант е да се използва котел,но за него трябва специално помещение а и цената там вече е доста по-висока.Може да попитате в магазините на фирми,занимаващи се с отопление да ви изчислят радиаторите и камината,а вие да си направите монтажа.Ще ви трябва и разширителен съд,но може и сами да го направите от по-голяма тръба (ф 40) примерно.
Успех !!!
  • 1
  • 2

Тема "Локално отопление с пропан-бутан или твърдо гориво" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: